Za pod zub

Brzo gotove, a bolje od trganaca: kada vam ponestane tjestenine, napravite debele krpice za manje od 50 centi

Odlično se slažu uz slaninu i sezonske plodove kao što su šparoge, mladi luk...

Trganci su najjednostavnija tjestenina koju možete zamisliti, to smo utvrdili već davnih dana, no ako ih napravite u malo pravilnijem obliku, mogu postati krpice koje će na tanjuru izgledati (malo) ljepše i možete ih čak i ponuditi gostima, posebice ako ih u ove (konačno prave) proljetne dane spojite sa sezonskim plodovima kao što su šparoge i mladi luk. Sve to govorim vam jer sam upravo istu stvar napravila ja. Osim što ih nisam ponudila gostima, nego sam cijelu porciju pojela sama. Reći će neki da to više govori o meni, ali mislim da najviše zapravo govori o jelu, koje je ispalo fantastično.

image
Lidija Lončarić

Dakle, nazvala bih ovo nekom oku ugodnijom varijantom trganaca (jer trganci se, logično, trgaju prstima, a ovi se ipak režu) u totalno proljetnom izdanju. Fino je toplo, fino je hladno, a ako kombinaciji povrća i ove jeftine domaće tjestenine dodate i kockice grilanog sira, bit će još bolje. Može biti jednostavan brzinski ručak nakon posla, kada shvatite da u smočnici nemate više niti jedno pakiranje tjestenine, a može biti i dobar dodatak jelima s roštilja. Ukusno će biti i bez slanine, ako u ekipi imate vegane, a kombinaciji uvijek možete dodati i drugo povrće po želji. Ma varijanti je bezbroj i, najbolje od svega, sve je gotovo u 20-ak minuta, a sama tjestenina koštat će vas, po mojoj slobodnoj procjeni, manje od 50 centi. Ma prodano!

image
Lidija Lončarić

Debele krpice sa slaninom, mladim lukom i šparogama
Za tjesteninu:
250 g bijelog brašna
50 g integralnog brašna
1 veće jaje
oko 70 ml hladne vode
1 žlica maslinova ulja
sol

Ostalo:
5-6 šparoga
4 mlada luka
4-5 šnita slanine
100 g halloumi sira (može i škripavac)
1 šaka bučinih sjemenki
1 šaka svježeg peršina
sol i papar

Priprema:

Od svih navedenih sastojaka zamijesite (najbolje rukama) meko tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo, da ne bi postalo žilavo. Pustite da se odmori 20-ak minuta, a zatim ga razvaljajte na željenu debljinu i režite jednake oblike. U loncu zagrijte vodu i posolite je. Za to vrijeme u većoj tavi najprije pecite na sitno sjeckanu slaninu. Dodajte joj potom sjeckani mladi luk i šparoge pa pirjajte uz miješanje. Začinite soli i paprom. Kada voda za tjesteninu zavrije, kuhajte je dok ne ispliva na površinu. Prebacite je potom u tavu s povrćem i slaninom i sve zajedno kuhajte još pet minuta uz miješanje, dok tjestenina ne dobije boju. Bučine sjemenke nasjeckajte na sitno. Isto napravite i s peršinom. Dodajte u tavu s tjesteninom, slaninom i povrćem, dobro promiješajte pa sve zajedno prebacite u dublji tanjur ili na pladanj. Na tavi zatim grilajte halloumi ili škripavac koji ste narezali na kockice. Dodajte ga tjestenini i poslužite.

Dodatno! Tjesteninu možete napraviti i od samo bijelog brašna, nije nužno kombinirati s integralnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:02